Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι γιορτές μπορεί να είναι κάτι πολύ ωραιότερο από ένα πανηγύρι καταναλωτισμού και τηλεοπτικής διαφήμισης



Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τη Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τις γιορτές, τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα παιδιά:

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η χαρά των παιδιών για αυτές γίνεται ατυχώς αφορμή για βίαιη αλλοτρίωση του παιδικού τους κόσμου. Η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και η διάθεση να τους προσφέρουν ένα δώρο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι οι γιορτές έχουν μετατραπεί σε πανηγύρι καταναλωτισμού και διαρκούς προβολής αρνητικών καταναλωτικών προτύπων. Η τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς περιορισμούς σφυροκοπάει αδιάκοπα τα παιδικά βλέμματα και τις ψυχές τους, για να γεμίσουν τα παιδικά δωμάτια με πλαστικά κουτιά και αντικείμενα που σε λίγο θα τα βρούμε πάλι στο σκουπιδοτενεκέ και στις χωματερές.
Η τηλεοπτική διαφήμιση στοχεύει ειδικά στα παιδιά, γιατί είναι καταναλωτές « 3 σε 1»:
• Διαθέτουν χαρτζιλίκι, άρα καταναλώνουν.
• Επηρεάζουν τις αποφάσεις της οικογένειας για τις αγορές.
• Είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές.
Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει προσβλητική και βίαιη την ένταξη των παιδιών στην καταναλωτική κοινωνία μέσω της παραπλάνησης. Καταδικάζει ως ισοδύναμη της παιδικής εργασίας την εμφάνιση παιδιών σε διαφημίσεις. Η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να επιτρέπεται να κυριαρχούν στο χώρο της τηλεόρασης, που εισβάλλει στα σπίτια μας χωρίς να υπόκειται σε σχεδόν κανέναν έλεγχο.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Γ.Γ. Προστασίας του Καταναλωτή με στόχους:
• Την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται συστηματικά, ώστε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Διαφημίσεις για είδη που απευθύνονται σε παιδιά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6 το πρωί.
• Την απαγόρευση συμμετοχής παιδιών έως 16 ετών σε διαφημίσεις κάθε είδους
• Την υποστήριξη, μέσω της εκπαίδευσης, των προτύπων που αναπτύσσουν την επικοινωνία και την οικολογική συνείδηση των παιδιών
Η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας!


Πηγή κειμένου: Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1632:2010-12-21-11-17-36&catid=13:edjucation&Itemid=29

1 σχόλιο:

  1. Η οικολογική συνειδηση,θα πρέπει να ξεκινά απο το σπίτι(παιδεία)και να συνεχίζεται στο σχολείο(εκπαίδευση).
    Περαν του θανατηφόρου πλαστικού,που καταστρέφει τη μάνα φύση ,αλλά και τις ζωές ακόμα και των μέλουσων γενεών,καθώς και του ψυχικά ρυπογόνου καταναλωτισμού ,αναδύονται μεσω της παιδικής διαφήμισης,διαχωριστικες γραμμές,αναμεσα στα παιδιά των εχόντων και μη εχόντων.
    Ειναι μια μορφή ταξικού ρατσισμού,που δεν πρεπει να εχει θέση στη ζωή μας και μάλιστα σε εποχή ύφεσης και απαξιωσης της ανθρωπινης οντότητας σε όλους τους τομείς
    Ας γίνει λοιπον η πανεμορφη Σύμη πρωτοπόρος στην οικολογική συνείδηση ,με εργα ζωής που θα τονωνουν τις ψυχές και θα προβάλουν και δεν θα προσβάλουν το περιβάλλον
    με εκτίμηση
    Μάριος Ζαμπίκος
    (Μαράκος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή