Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου για την ανακύκλωση στη Σύμη


"Ο Δήμος και όχι οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΕΑΑ για να δει πως μπορεί να οργανωθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σύμη."


Ο Νίκος Ψαρρός, μέλος της Ε.Π.Ο.Σύμης, ήρθε σε επαφή με τους Οικολόγους Πράσινους και συγκεκριμένα με τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, για το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί και από την απάντηση του τελευταίου προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε από το Δήμο να τα θέσει ως προτεραιότητες στα σχέδια του.
Λέει ο κ. Χρυσόγελος:

"Για το θέμα απορρίμματα υπάρχει αναλυτικά πολύ υλικό μια και είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι πάνω από 20 χρόνια μέσα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - ήμουν σε αυτούς που επεξεργάστηκαν τη νέα νομοθεσία 2939/2001 και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα καθώς και στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης 2002-2009).
Συνοπτικά θα έλεγα όμως τα εξής:
- Η εποχή που η οργάνωση της ανακύκλωσης ήταν θέμα μόνο εθελοντικής πρωτοβουλίας των πολιτών έχει περάσει αφού υπάρχει ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν.

- Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν αναποτελεσματικός και ξεπερασμένος. Κεντρικό θέμα της εκλεγμένης περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα είναι η διαμόρφωση ενός νέου αποτελεσματικού σχεδιασμού.

- Κάθε δήμος έπρεπε να έχει από το 2003 ένα σχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών (χαρτιά, μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά κα) σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 2939

- Κάθε χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων θα έπρεπε να έχει κλείσει κι αποκατασταθεί. Αν λειτουργεί μετά τις 28/12/2010 (5 προθεσμία από την ΕΕ για να κλείσουν αυτοί οι χώροι) είναι πιθανόν να κληθούν οι δήμοι να καταβάλουν σημαντικα πρόστιμα από το 2005 μέχρι να κλείσουν κι αποκατασταθούν αυτοί οι χώροι.

- Υπήρχε σχεδιασμός για να γίνει ένα κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Ρόδο (όπως έχει γίνει σε 17 άλλες περιοχές της χώρας) ώστε να καταλήγουν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά από την Ρόδο και τα γύρω νησιά. Η υπόθεση καθυστερεί, ελπίζω ότι με τον νέο Δήμο να προχωρήσουν.

- Ο Δήμος και όχι οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΕΑΑ () για να δει πως μπορεί να οργανωθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σύμη. Υπάρχουν σχετικά τρία μοντέλα συνεργασίας. Θα έλεγα το πιο εύκολο είναι - στις σημερινές συνθήκες - να μαζεύει ο Δήμος τα υλικά προς ανακύκλωση (είτε σε ειδικούς σάκους είτε σε κάδους ανακύκλωσης), να τα στέλνει στην Αθήνα (με καλυμμένα τα κόστη αποστολής) και να αποζημιώνεται με βάση την ποσότητα που στέλνει. Τα έσοδα από την ΕΕΑΑ δεν είναι σημαντικά αλλά βασικά καλύπτουν τα επιπλέον κόστη που έχει ο Δήμος. Εγώ έχω βοηθήσει να γίνουν προγράμματα στην Σίφνο και στην Πάρο, ενώ καλά πάει και το πρόγραμμα στην Σύρο. Και στα τρία νησιά υπάρχει χωριστή συλλογή με κάδους (α) χαρτιών - χαρτονιών (β) μετάλλων (γ) πλαστικών- μικτών συσκευασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις και (δ) γυαλιών

- Στη Σύμη θα έλεγα να ξεκινήσετε από την κομποστοποίηση των οργανικών (αποφάγια - υπολείμματα από ζώα και καλλιέργειες) ώστε να γίνεται επιτόπου (υπάρχουν πολλά συστήματα και μέθοδοι κατάλληλοι για την κλίμακα του νησιού).

- Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να κάνετε προσπάθεια για περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτια, σακούλες). Στην Ανδρο έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια για νησί χωρίς παλστικές σακούλες - ένα μέλος μας δραστηριοποιείται πολύ σχετικά με την καμπάνια αυτή. Υλικό υπάρχει στο περιοδικό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

- Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μηχανήματα κόστους 5-6000 ευρώ που παράγουν βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Το βιοντίζελ μπορεί να χρησιμοποιείται μετά σε φορτηγά και μηχανές που χρησιμοποιούν ντίζελ (πετρέλαιο)."

Φιλικά
Νίκος Χρυσόγελος

4 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε Νίκο για αυτές τις πληροφορίες! Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσα πράγματα υπάρχουν δρομολογημένα για τους δήμους κι όμως όχι μόνο δε γίνονται (σε όλη τη χώρα), αλλά ακουγόμαστε και γραφικοί όσοι τα ζητάμε...
  Ευχαριστούμε και τους Οικολόγους Πράσινους και τον κ. Χρυσόγελο που απάντησε τόσο γρήγορα και κατατοπιστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. kalimera.
  sas protino 2 sites gia enimerosi.
  www.ecorec.gr
  www.herrco.gr
  kali hronia se olous ke oles.
  nikos psarros

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αναρωτιέμαι ποιά είναι η έκφραση πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους πολίτες της Κερατέας, του Γραμματικού, της Λευκίμμης, για όλους τους πολίτες της Ελλάδας που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαύλο κύκλο των σκουπιδιών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής τους;
  Μήπως τελικά οι λύσεις δεν είναι τόσο μακριά από όσο θέλουμε να πιστεύουμε? Μήπως τελικά οι λύσεις βρίσκονται σε πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε εμείς οι ίδιοι ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση (και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης όπως σήμερα με τα ΜΑΤ στην Κερατέα) για να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια μας? Υπάρχουν άπειροι τρόποι στο επίπεδο της γειτονιάς μας, του δήμου μας, του σπιτιού μας για να μειώσουμε δραστικά τα σκουπίδια που παράγονται, να μειώσουμε κατά συνέπεια την ανάγκη για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος διαχείρισης και την περιβαλλοντική ζημιά.
  Να λοιπόν μερικοί τρόποι για να κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή τα παραπάνω και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την δέσμευση μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, τη ζωή μας, την υγεία των παιδιών μας.
  Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στο δήμο μας:
  • αποφεύγουμε τα προιόντα μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτα), αποφεύγουμε την πλαστική τσάντα μιας χρήσης, στις καθημερινές αγορές μας χρησιμοποιούμε τσάντα πολλαπλών χρήσεων.
  • ενημερωνόμαστε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προιόντων που αγοράζουμε και για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, αποφεύγουμε προιόντα με επικίνδυνες ουσίες (πχ χρώματα που περιέχουν βαριά μέταλλα, πλαστικά με φορμαλδεύδη). Γενικότερα υιοθετούμε μια στάση κριτικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης κατανάλωσης για να προστατέψουμε την υγεία μας και το περιβάλλον. Αγοράζουμε κατά το δυνατόν τοπικά προιόντα στηρίζοντας και την τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας.
  Προτιμούμε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων π.χ μπύρα ή αναψυκτικά εμφιαλωμένα σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.
  Στηρίζουμε επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης (ρουχα, έπιπλα, παιγνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.α από δεύτερο χέρι). Μια καλή ιδέα και ένα παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι μια επιχείρηση επαναχρησιμοποίησης στο δήμο μας που θα επισκευάζει και θα πουλάει φθηνότερα προιόντα από δεύτερο χέρι.
  • ξεκινάμε άμεσα οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών μας απορριμμάτων, αγοράζοντας ή φτιάχνοντας τον δικό μας κομποστοποιητή. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας ένα κομποστοποιητή αλλά και να βρείτε απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης http://www.ecorec.gr/econew/index.php?option=com_content&view=section&id=12&Itemid=92&lang=el
  Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης θα μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 40% και θα φτιάξουμε ένα πολύ χρήσιμο προιόν (κομποστ) για τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Για όσους δεν έχουν κήπο αλλα ζούν σε διαμέρισμα υπάρχει η λύση του κομποστοποιητή μπαλκονιού!
  ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, τετραπακ), όπου ακολουθούμε τα εξής βήματα:
  1. καθαρίζουμε καλά τις συσκευασίες από τυχόν υπολείμματα (τις αδειάζουμε καλά και καθαρίζουμε τα υπολείμματα).
  2. Τις μεταφέρουμε στον μπλέ κάδο και τις αδειάζουμε (χύμα, χωρίς την σακούλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 3. Ενημερώνουμε όλους τους φίλους και γνωστούς μας για την παραπάνω διαδικασία, ώστε να το κάνουν και αυτοί σωστά.
  4. Αν στην γειτονιά μας δεν υπάρχουν επαρκείς μπλέ κάδοι πιέζουμε τον δήμο μας να συμπληρώσει τις ελλείψεις.
  ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση χαρτιού (χωριστά απο τις συσκευασίες) και το μεταφέρουμε στις ειδικές καμπάνες του Δήμου μας (αν υπάρχουν). Αν ο δήμος μας δεν έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, συγκεντρώνουμε υπογραφές και στέλνουμε επιστολές, πιέζοντας να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής χαρτιού.
  Μια σωστότερη επιλογή είναι να ξεκινήσουμε ένα καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι μας, δηλαδή να συλλέγουμε χωριστά το αλουμινίο (κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες), γυαλί, πλαστικά μπουκάλια και να τα μεταφέρουμε στα κέντρα ανταποδωτικής ανακύκλωσης (τα λεγόμενα σπιτάκια ανακύκλωσης), όπου τοποθετούμε το κάθε υλικό στην ειδική θυρίδα (και παίρνουμε πίσω ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο). Με τον παραπάνω τρόπο διαχωρίζουμε στην πηγή και ανακτούμε υλικά υψηλής ποιότητας, είναι δηλαδή η καλύτερη λύση για σωστή ανακύκλωση. Συγχρόνως με τα παραπάνω πιέζουμε τον δήμο μας να δημιουργήσει σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σε κεντρικά σημεία του δήμου, ώστε ο κάθε πολίτης να μεταφέρει εκεί τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά.
  - στο σπίτι μας συλλέγουμε χωριστά τα εξής
  - τις μπαταρίες (για διάθεση στα σημεία συλλογής της ΑΦΗΣ),
  - τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα (τηλεοράσεις, ψυγεία, μικρές ηλεκτρονικές/ηλεκτρικές συσκευές), και τα μεταφέρουμε στα ειδικά σημεία συλλογής που έχει καθορίσει ο δήμος, ή μετά απο τηλεφωνική συνεννόηση έρχεται στο σπίτι μας υπάλληλος του δήμου για να τα μεταφέρει στα σημεία συλλογής. Πριν όμως διαθέσουμε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές συσκευές, εξετάζουμε αν είναι δυνατόν να τις επισκευάσουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να στηρίξουμε τοπικές θέσεις εργασίας.
  - Τα παλιά μας έπιπλα και στρώματα, καθώς και
  - τα ρούχα και παλιά παπούτσια, τα παιδικά παιχνίδια, τα μεταφέρουμε σε είδικά σημείο που υποδεικνύει ο δήμος μας και αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης των παραπάνω υλικών, ή δημιουργούμε εμείς μια εταιρεία επαναχρησιμοποίησης.
  - τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημεία που έχει καθορίσει ο δήμος, αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε να οργανώσει ο δήμος μας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η χρησιμοποίηση των μαγειρικών λαδιών για παραγωγή βιοντηζελ μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το δήμο μας.
  - τα χρησιμοποιημένα/ληγμένα φαρμακα . Τα φάρμακα που δεν έχουν λήξει μπορεί αφου συλλεχθούν απο τον δήμο (σε ειδικά σημεία συλλογής) να διατεθούν σε συμπολίτες μας που τα χρειάζονται. Τα ληγμένα φάρμακα μπορούν να επιστραφούν σε φαρμακευτικές εταιρείες για τελική διάθεση.
  Υιοθετώντας μια τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στον δήμο μας μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 70-80%, μειώνοντας την εξάρτηση μας απο ΧΥΤΑ και χτίζοντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους ως ενεργούς πολίτες. Οι λύσεις είναι πραγματικά στο χέρι μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή