Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΤΠΚΔ των Οικολόγων Πράσινων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα Δωδεκάνησα

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός


Ανακοίνωση της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων – Πράσινων

Με αφορμή τα πρωτοφανή για την περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα, η Τοπική Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται οι φόβοι και τα επιστημονικά συμπεράσματα που δείχνουν ότι και η περιοχή της Δωδεκανήσου θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι, έντονες βροχοπτώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ερημοποίησης των νησιών αλλά και διάβρωση των ακτών λόγω ανόδου της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας είναι στοιχεία που ήδη βιώνουμε.
Τα φαινόμενα αυτά είναι όμως ταυτόχρονα και προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ζωή όλων μας στα νησιά του Αιγαίου. Για μας είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:
1. Η πολιτεία να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα γεγονότα αυτά που επιβεβαιώνουν όλες τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Να προχωρήσει στη θωράκιση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών με έργα υποδομής καθώς και με τη δημιουργία ενός ταμείου για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο που θα αφορά την αναγνώριση, την αντιμετώπιση αλλά και την αποζημίωση όσων πλήττονται από αυτά τα φαινόμενα.
2. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξειδικεύσει τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν στο Νότιο Αιγαίο για την προστασία των Νησιών και των Νησιωτών.
3. Να προσπαθήσουμε όλοι με τις ενέργειές μας να αναστρέψουμε την πορεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που να εμποδίζει την επέκταση του προσβλέποντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά μας όσο και για τον πλανήτη μας γενικότερα.

Ρόδος, 27/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου