Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κομποστοποίηση … για το παρόν και το μέλλον


Ανάρτηση: Αντωνία Χατζηπέτρου


Η αγωνία των σημερινών ανθρώπων για ένα καθαρό, φυσικό και αρμονικό περιβάλλον όλο και μεγαλώνει। Τα καθημερινά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται γύρω από τις διάφορες τροφές και τα άλλα φυσικά αγαθά, όπως είναι το νερό, ο αέρας, το έδαφος, προβληματίζουν τον άνθρωπο. Ενώ είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι η υγεία και η μακροζωία του ανθρώπου εξαρτώνται από την ποιότητα του φυτικού και ζωικού κόσμου, υπάρχουν ακόμα κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άνθρωποι που επιδοτούν, παράγουν και προωθούν τέτοια προϊόντα φορτισμένα με επικίνδυνες ουσίες για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τα ζωντανά του και τελικά για το σύνολο της κοινωνίας.

Σ’αυτήν την αναγκαστική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι καιρός πια να βρεθεί μια λύση!!!!

Η λύση υπάρχει στη σωστή διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανακύκλωση των οργανικών ουσιών σε μια σταθερή και θρεπτική ουσία που λέγεται «χούμος»। Χούμος είναι η καλά χωνεμένη κοπριά που φτιάχνεται με τη μέθοδο του κομπόστ. Η λέξη κομπόστ προέρχεται από τη λατινική «COMPOSITUM» που σημαίνει επισυνάπτω, συνθέτω, συσσωρεύω.

Για ν’αναφερθώ μόνον στο πρόβλημα των σκουπιδιών από τις κουζίνες των ανθρώπων, η κατάσταση είναι απελπιστική। Κατά μέσον όρο ένα άτομο παράγει γύρω στα 280 kg σκουπίδια το χρόνο, εκτός από τα γυάλινα και τα πλαστικά μπουκάλια και τα μέταλλα. Από τα 280 kg το 40% είναι οργανικές ουσίες που μπορούν να χουμοποιηθούν στο κομπόστ. Επιπλέον, είναι και τα φυτικά υπολείμματα των κήπων, των οπωρώνων και άλλων δενδροειδών. Όμως δυστυχώς οι ουσίες αυτές ρίχνονται στους σκουπιδότοπους, στα ποτάμια, στις θάλασσες, στα δάση και οπουδήποτε στην ύπαιθρο, προσδίδοντας τους μια απαίσια αισθητική εικόνα.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι διαδικασία σχετικά απλή, που δεν απαιτεί μεγάλο χώρο και κόπο. Πρόκειται για βιολογική διαδικασία που βασίζεται στη δράση μικροοργανισμών, οι οποίοι διασπούν τις οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα υλικά που κομποστοποιούνται. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το κομπόστ, προϊόν πλούσιο σε οργανική ουσία και με υψηλό χουμικό περιεχόμενο, η χρήση του οποίου στον κήπο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του κομπόστ είναι:
• Η βελτίωση του εδάφους
• Η αύξηση των θρεπτικών συστατικών και η μείωση των αναγκών λίπανσης
• Η καλύτερη συγκράτηση υγρασίας και η μείωση των αναγκών άρδευσης
• Η παρεμπόδιση της ανάπτυξης ασθενειών των φυτών

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οικιακή κομποστοποίηση είναι:
• Υπολείμματα από λαχανικά, φρούτα, καφέ, τσάι, φλούδες από κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, κάστανα κ.τ.λ.
• Τα υπολείμματα του λαχανόκηπου (τα σκληρά τμήματα των λαχανικών τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια πριν την κομποστοποίηση)
• Τα φύλλα που πέφτουν
• Τα κλαδιά του κλαδέματος των φυτών και του κουρέματος του χλοοτάπητα
• Πριονίδια, ροκανίδια, άχυρα και άλλα ξερόχορτα του κήπου (πρέπει να μπαίνουν στο κομπόστ πάντα με χλωρή μάζα)
• Διάφορα μάλλινα αντικείμενα, τρίχες, στάχτη, μαραμένα λουλούδια, χαρτιά δίχως χρώματα
• Κοπριά από τα ζώα του σταύλου, από τα πουλερικά και από άλλα μικρά κατοικίδια ζώα

Τα υλικά που δεν χρησιμοποιούνται στην οικιακή κομποστοποίηση είναι:
• Ψωμί, δημητριακά, ζύμες
• Όσπρια και ρύζι (μαγειρεμένα ή ωμά)
• Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
• Τσόφλια αυγών
• Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα, πέτσες
• Ψάρια
• Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
• Λάδι και λίπος
• Πέτρες και διάφορα άλλα οικοδομικά υλικά.
• Μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά και χρώματα παντός είδους.
Κατά την κομποστοποίηση απαιτούνται σωστές συνθήκες θερμοκρασίας (40-600C), υγρασίας και αερισμού, για να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί ώστε τα υλικά να αποσυντεθούν και όχι να σαπίσουν.
Τα δοχεία κομποστοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:
• Ένα κυβικό κουτί από σανίδια ή στρογγυλά ξύλα
• Από δικτυωτό σύρμα (σήτα)
• Κτιστό με τούβλα
• Πλαστικά δοχεία (στρογγυλά, εξάγωνα, πολύγωνα)
• Από ανοξείδωτο μέταλλο με ρωγμές ή τρύπες για καλύτερο αερισμό
• Τα παραδοσιακά κοφίνια από λιγερόβεργες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου