Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" - Τα οικολογικά νέα της εφημερίδας της ΣΤ' τάξης του Πετρίδειου Δημοτικού Σχολείου Σύμης



Ανάρτηση: Παντελίτσα Τσαβαρή

Η ΣΤ' τάξη του Πετρίδειου σχολείου, εκδίδει τους τελευταίους 6 μήνες μία εφημερίδα με τίτλο "ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ". Στο δεύτερο τεύχος λοιπόν αυτής της εφημερίδας, έχει ένα άρθρο για την ανακύκλωση, που θέλει να το μοιραστεί μαζί σας.

Από τη στήλη "Οικολογία και Περιβάλλον":

"ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ;

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ


Οι μπαταρίες μιας χρήσης βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, επειδή περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Σήμερα μπορούμε να τις ανακυκλώνουμε, οπότε αναζητήστε στην περιοχή σας τους ειδικούς κάδους για ασφαλή απόρριψη των χρησιμοποιημένων μπαταριών. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Μπορούν να χρησιμοποιούνται ξανά και έτσι βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον. Παρόλο που κοστίζουν περισσότερο από τις κοινές μπαταρίες για να τις αγοράσετε, στην ουσία είναι πιο οικονομικές, επειδή διαρκούν πολύ λιγότερο.

ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τις περισσότερες πλαστικές σακούλες που βάζουμε τα ψώνια μας θα μπορούσαμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε. Πολλά σούπερ μάρκετ σήμερα διαθέτουν επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες φτιαγμένες από ύφασμα ή ανθεκτικό πλαστικό. Με τη χρήση τους βοηθούμε το περιβάλλον και τα σούπερ μάρκετ να εξοικονομούν χρήματα. Υπάρχουν πράγματα στο σπίτι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξανά; Μπορείτε να βάψετε παλιά κουτιά παπουτσιών ή να τα τυλίξετε με χαρτί περιτυλίγματος που σας περίσεψε και να φτιάξετε έτσι αποθηκευτικά κουτιά για το δωμάτιο σας ή κουτιά συσκευασίας για τα δώρα φίλων σας. Παλιά πλαστικά μπουκάλια μπορούν να διακοσμηθούν παρόμοια και να χρησιμοποιηθούν ως μολυβοθήκες.

ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΑ!

Κάποια αντικείμενα, όπως ρούχα, βιβλία, περιοδικά ή παιχνίδια, τα οποία δεν χρειαζόμαστε ή δεν τα θέλουμε πια, αν και βρίσκονται σε καλή κατάστσση, μπορούμε αντί να τα πετάξουμε, να τα δωρίσουμε σε διάφορες οργανώσεις, οι οποίες προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Ανακύκλωση σημαίνει ότι φτιάχνω κάτι καινούριο αξιοποιώντας κάτι παλιό. Για παράδειγμα, το χρησιμοποιημένο χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η ανακύκλωση βοηθάει το περιβάλλον, αφού χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για να φτιάξουμε ένα μπουκάλι από ανακυκλωμένο γυαλί από το να φτιάξουμε ένα εξολοκλήρου καινούριο μπουκάλι."

Επίσης, στα ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΑ η συμμαθήτρια μας, Κυριακή Μαραβέλια ,γράφει:

"Το νησί μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την οικολογία. Μετά από μια συνάντηση που έγινε στο συνεδριακό κέντρο με θέμα την ανακύκλωση και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο νησί μας, δόθηκε η άδεια από το δήμαρχό μας να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Όποιος θέλει να ενημερωθεί ή να βοηθήσει σ'αυτήν την προσπάθεια μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα: eposymis.blogspot.com"

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στα παιδιά, που αν και μαθητές δημοτικού ακόμη, διαθέτουν τέτοιες ευαισθησίες. Όπως και για το ότι δραστηριοποιούνται στην έκδοση μιας εφημερίδας!
    Θέλω να πω επίσης, πως είναι τιμή μας που στην ΕΠΟΣ συμμετέχουν και παιδιά και μάλιστα ενεργητικά, με λόγο και δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TA PEDIA, ME EVESTISIES KE DRASI BENOUN STO “PROSKINIO”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TA PEDIA, FOTINA ASTERIA,GEMATA ENTHOUSIASMO KE ILIKRINIA,MAS DIHNOUNE POSO EMIS I ENILIKES EHOUME APOMAKRINTHI APO TIS PRAGMATIKES AXIES TIS ZOIS!
    AS ANIXOUME TA AFTIA MAS STO KALESMA TOUS
    AS ANIXOUME TA MATIA MAS STO FOS TOUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή