Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Ε.Π.Ο.Σύμης - Πέμπτη 14 Ιουνίου


Συνάντηση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου, στο Γιαλό. Στις 9.00μμ όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν, να βρίσκονται στο Γεφυράκι (η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο από τα κοντινά καφέ).

Θέματα συζήτησης:

-     Ανακύκλωση μαθητικών βιβλίων σε συνεργασία με τα σχολεία της Σύμης

-     Συνέχεια προγράμματος καθαρισμού παραλιών

-     Δράση για την προστασία των ζώων από δηλητηριάσεις και κακοποιήσεις

...και ό,τι άλλο προταθεί!

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο καθαρισμός της παραλίας του Αι Γιώργη













30-35 εθελοντές ανταποκρίθηκαν και φέτος αισίως στην πρόσκληση της Ε.Π.Ο.Σ. για τον καθαρισμό του Αι Γιώργη του Δυσάλωνα. Η ομάδα που αποτελούνταν από άτομα κάθε ηλικίας, Έλληνες και ξένους, ξεκίνησε στις 11.00πμ από το Γιαλό. Ο καθαρισμός της παραλίας διήρκεσε περίπου 2 ώρες και μαζεύτηκαν 15 σακούλες «γίγας» με σκουπίδια!
Το ευχάριστο ήταν ότι η παραλία είχε σαφώς πολύ λιγότερα σκουπίδια από πέρυσι και αυτό δείχνει ότι η εργασία των εθελοντών πιάνει τόπο! Ωστόσο, τα ψυγεία που είναι παρατημένα εκεί δυο χρόνια τώρα, με λύπη διαπιστώσαμε ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ενδιαφερθεί ακόμη να τα μαζέψουν (παρά το ότι ενημερώσαμε και γραπτώς πέρυσι το δήμο)... Οι σακούλες με τα απορρίματα μεταφέρθηκαν αυθημερόν με βάρκα μέχρι το Γιαλό και από εκεί στο ΧΥΤΑ, με προσφορά του Δήμου.
Θερμές ευχαριστίες στους:
-      Λούκα Φρατζαδάκη και Παύλο Σεμερτζάκη, για τη δωρεάν μεταφορά 20 εθελοντών στον Αι Γιώργη
-      Κατάστημα Αφών Αντωνιάδη, για την προσφορά σακουλών
-      Ισίδωρο Κάππα, για τη βοήθεια στη μεταφορά των σκουπιδιών από την παραλία μέχρι και το ΧΥΤΑ.
Και πάνω απ’όλα...
Στους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό!


Ανακύκλωση μαθητικών βιβλίων από τα σχολεία Σύμης και την Ε.Π.Ο.Σ.


Πρόσκληση προς όλες τις Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σύμης απέστειλε η Ε.Π.Ο.Σ. στις 7 Ιουνίου σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ανακύκλωση χαρτιού στο νησί.  

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή καλούσε όλους τους μαθητές της Σύμης να παραδώσουν στο χώρο του σχολείου τους αντί να πετάξουν τα βιβλία που δε χρειάζονται ή δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν  και τους καθηγητές να βοηθήσουν να συγκεντρωθούν σε σακούλες, ώστε να τα παραλάβει η Ε.Π.Ο.Σ. και να τα μεταφέρει στη Ρόδο για ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Ρόδου για το Περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε με την Ε.Π.Ο.Σ. οι διευθυντές των σχολείων ήταν όλοι θετικοί για να συνεργαστούν και έτσι σύντομα θα έχουμε περισσότερα ευχάριστα νέα να σας ανακοινώσουμε για αυτό το θέμα.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Το 2012 γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2012 είναι «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;»
Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις εορτασμού και εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον. Στη Σύμη, η Ε.Π.Ο.Σ. διοργανώνει καθαρισμούς ακτών, ξεκινώντας την Κυριακή 10 Ιουνίου από τον Αι Γιώργη (βλ. προηγούμενη ανάρτηση).

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Κυριακή 10 Ιουνίου - καθαρισμός Αι Γιώργη - Πρόσκληση για συμμετοχή εθελοντών


από τον καθαρισμό του Αι Γιώργη το περσινό καλοκαίρι 2011
από τον καθαρισμό του Αι Γιώργη το περσινό καλοκαίρι 2011

Με αφορμή τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης διοργανώνει ξανά φέτος καθαρισμό ακτών με τη συμμετοχή εθελοντών. Το πρόγραμμα ξεκινά από τον Αι Γιώργη το Δυσάλωνα, την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου.

Μετά την περσινή ανάλογη εκστρατεία και τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, ο στόχος είναι το πρόγραμμα φέτος να συμπεριλαμβάνει παραλίες που δεν είναι τουριστικά εκμεταλλεύσιμες (από ταβέρνες, αφού αυτές τις καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους).  

Φέτος, στη διοργάνωση θα συμμετάσχει και ο Δήμος Σύμης με παροχή σκάφους για την περισυλλογή των απορριμάτων που θα μαζεύονται, ώστε να καταλήξουν στο ΧΥΤΑ και να μην καταφύγουμε όπως πέρυσι στην ανεπιθύμητη -αλλά δυστυχώς αναπόφευκτη- λύση της καύσης. Τη μεταφορά των εθελοντών για την ερχόμενη Κυριακή προσφέρει ο κ. Λούκας Φρατζαδάκης με το σκάφος του.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στον καθαρισμό του Αι Γιώργη, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουνίου στη Σμαράγδα Πετρίδη (τηλ. 6945502164) ή στο Νίκο Ψαρρό (6977903660).

Θερμή παράκληση: τα παιδιά –εθελοντές να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα!