Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση εθελοντών για καθαρισμό στα Σεσκλιά

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός στα Σεσκλιά με τη συμμετοχή εθελοντών. Η μεταφορά θα γίνει με το καΐκι «Ποσειδών».
H Ε.Π.Ο.Σ. καλεί όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, να δηλώσουν συμμετοχή στη Σμαράγδα Πετρίδη (τηλ. 6945502164).

Θερμή παράκληση: τα παιδιά –εθελοντές να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

22 Ιουνίου - ο καθαρισμός των παραλιών του Νημποριού






Στη σειρά των παραλιών για καθαρισμό ήταν προχτές, Τετάρτη 22 Ιουνίου, το Νημποριό. Τη δεκαμελή ομάδα εθελοντών, αυτή τη φορά μετέφερε το σκάφος "Παναγιώτα 2" του Μανώλη Περούλη, τον οποίο η Ε.Π.Ο.Σ. ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του.


Ο χώρος κοντά στην ταβέρνα ήταν σε καλή κατάσταση από άποψη καθαριότητας, αλλά η παραλία λίγο μακρύτερα και ειδικά αυτή της Γυάλας "έκρυβαν" αρκετή δουλειά!


Αν και είχαμε σχεδιάσει με το Νημποριό να έκλεινε ο κύκλος του καθαρισμού των ακτών για φέτος, μας έγιναν νέες προτάσεις για Σάρπες και Σεσκλιά, στις οποίες φυσικά δε θα μπορούσαμε να πούμε όχι!


Έτσι, αναμένεται μες στις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί με αυτές η εκστρατεία καθαρισμού. Πληροφορίες και συμμετοχές όπως πάντα, στη Σμαράγδα Πετρίδη.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση εθελοντών για τον καθαρισμό του Νημποριού

Αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας του Νημποριού με τη συμμετοχή εθελοντών. H Ε.Π.Ο.Σ. καλεί όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, να δηλώσουν συμμετοχή στη Σμαράγδα Πετρίδη (τηλ. 6945502164).

Θερμή παράκληση: τα παιδιά –εθελοντές να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα!

19 Ιουνίου – Στον καθαρισμό παραλιών σειρά είχε το Ταβίρι





















Με τη συμμετοχή 15 περίπου εθελοντών οργανώθηκε ο καθαρισμός στο Ταβίρι, όπως είχε προαναγγελθεί από την Ε.Π.Ο.Σ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της για καθαρισμό ακτών στη Σύμη.


Ως γνωστόν, στο Ταβίρι δεν πηγαίνουν ούτε βάρκες-ταξί, ούτε καΐκια για ημερήσιες εκδρομές. ‘Ετσι, ευχαριστούμε τους Σταύρο Μαραβέλλια, Κώστα Σύκαλλο, Μιχάλη Τσαβαρή και Γιάννη Βόλα για τη συμμετοχή τους, γιατί χωρίς τα σκάφη τους δε θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά όλων των συμμετεχόντων προς την παραλία.


Όπως και στις άλλες παραλίες, έγινε καύση των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν και χρειάστηκε μία με μιάμιση ώρα για να ολοκληρωθεί το έργο των εθελοντών.


Η επόμενη και μάλλον τελευταία εξόρμηση θα είναι αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου για το Νημποριό. Δηλώσεις συμμετοχής στη Σμαράγδα Πετρίδη (τηλ. 6945502164).

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Για το τεράστιο και πάντα άλυτο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σύμης, ένα πρόβλημα που απειλεί επικίνδυνα το μέλλον του νησιού - από τουριστική, αισθητική και οικολογική άποψη -καταθέτει παρακάτω ο Νίκος Ψαρρός, μέλος της Ε.Π.Ο.Σ. κάποιες προτάσεις:

Η μοναδική, άμεση, εύκολη και "oικονομική" λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Σύμη, είναι μια σωστή αστική συγκοινωνία Πέδι-Γιαλό. Με συχνά δρομολόγια, δηλαδή κάθε μισή ώρα και με φτηνό εισιτήριο. Για όσους θέλουν, να υπάρχει και κάρτα πολλαπλών διαδρομών, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια.


Όταν υπάρχει συγκοινωνία σωστή και οικονομική, κανένας δε θα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του. Εξυπακούεται, ότι τα ωράρια θα προσαρμόζονται με τις εποχές, καλοκαίρι - χειμώνας. Αυτό βεβαίως βελτιώνει και το πρόβλημα του PARKING.

Πρέπει όμως να γίνει και μια καμπάνια ενημερωτική, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μην φέρνουν τα αυτοκίνητά τους και να εξυπηρετούνται με τα δικά μας μέσα μεταφοράς (λεωφορεία - ταξί - rent a car & bike). Για τις μεταφορές εμπορευμάτων, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσεως. Νομίζω ότι έτσι θα βελτιωθεί κατά πολύ η όλη κατάσταση και με πολύ χαμηλό κόστος!!!


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Αν είσαι κοντά στο δάσος, μην το ξεχνάς για κανένα λόγο"

To νέο κοινωνικό μήνυμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την προστασία των δασών, έλαβε η Ε.Π.Ο.Σ. στην ηλεκτρονική της διεύθυνση.

Με το εύστοχο σλόγκαν "Αν είσαι κοντά στο δάσος, μην το ξεχνάς για κανένα λόγο", το σχετικό βίντεο αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τον καθένα από εμάς σχετικά με την προστασία των δασών.

Το μήνυμα είναι αναρτημένο στη θέση:

http://www.youtube.com/watch?v=eYEgtaeUf90&feature=channel_video_title

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Καταγγελία για φόλα σε γάτες




Μία καταγγελία έλαβε πριν από λίγο καιρό η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης από τον κ. Γιάννη Ασφενταγάκη, η οποία φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το καυτό θέμα της δηλητηριάσης των ζώων στη Σύμη.
Ο κ. Ασφενταγάκης, γνωστός φιλόζωος στο νησί, βρήκε πεθαμένες μες στην αυλή του σπιτιού του (!) αρκετές γάτες της γειτονιάς του, τις οποίες και συνήθιζε να ταϊζει τακτικά. Επιπλέον, είχε χάσει το σκύλο του και ανησυχούσε ότι θα είχε την ίδια τύχη. Δε θα ήταν εξάλλου η πρώτη φορά. Όλοι θυμόμαστε τον Σνούπυ και πώς τον είχε χάσει στο παρελθόν...

Το ζήτημα είναι, ότι σε αυτό το νησί τελικά, όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ή απλά φίλοι των αδέσποτων ζώων και τα αγαπούν και τα προσέχουν, όλοι ανεξαιρέτως έχουν τέτοιου είδους εφιαλτικές εμπειρίες.

Μέχρι πότε άραγε;

Εμείς τον προτρέψαμε να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού - όπως και πράγματι έκανε - και αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει δυναμικά να κάνει ο καθένας από δω και πέρα. Ίσως όμως και μία ομαδική κίνηση διαμαρτυρίας, όπως μια συλλογή υπογραφών στο ίντερνετ, δε θα ήταν άσχημη ιδέα!
Από τη μία, θα αποτελούσε τρομερή δυσφήμιση για τη Σύμη, ιδιαίτερα για τους ξένους τουρίστες που δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτά τα ζητήματα, από την άλλη όμως θα έφερνε τους αρμόδιους (αστυνομία, δήμο) αντιμέτωπους με τις συνέπειες της αδράνειας τους και θα τους ανάγκαζε να αναλάβουν δράσεις: ανακρίσεις, ανακοινώσεις σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις τέτοιων πράξεων, προστασία των αδέσποτων, κ.α.

14 Ιουνίου - Στον Αγ. Αιμιλιανό με την Ε.Π.Ο.Σ. για καθαρισμό της παραλίας






Σειρά για καθαρισμό είχε αυτή τη φορά όπως είχαμε προαναγγείλει, η παραλία του Αγ. Αιμιλιανού και την Τρίτη 14 Ιουνίου, δέκα εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ε.Π.Ο.Σ. πήγαν εκεί με το καίκι "Ποσειδών", του οποίου τον ιδιοκτήτη ευχαριστούμε θερμά για την δωρεάν μεταφορά.
Γεγονός ήταν, ότι τόσο η παραλία όσο και η περιοχή μπροστά από την εκκλησία είχαν πολλά σκουπίδια και χρειάστηκε 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου για να μαζευτούν. Αρκετά άτομα από αυτά που βρίσκονταν στο καίκι για εκδρομή, προσφέρθηκαν επίσης να βοηθήσουν μόλις είδαν τι γινόταν.
Έτσι, δέκα με δώδεκα σακούλες "γίγας" με σκουπίδια και πολλά χύμα επίσης, συγκεντρώθηκαν για καύση. Δυστυχώς, αν και αυτός ο τρόπος είναι πολύ βλαβερός για το περιβάλλον - κυρίως όταν πρόκειται για πλαστικά - ωστόσο, δεν υπήρχε άλλη λύση αφού και στη χωματερή να υπήρχε τρόπος να τα πηγαίναμε, πάλι θα καίγονταν!
Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να υπάρχουν πιο οικολογικοί τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών στη Σύμη!

Η επόμενη εξόρμηση για καθαρισμό θα είναι στο Ταβίρι και συμμετοχή μπορεί να δηλώσει όποιος επιθυμεί στη Σμαράγδα Πετρίδη (6945502164).

Εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων

Εγκύκλιο κυκλοφόρησε το Υπουργείο Παιδείας με θέμα «Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων - 6 Ιουνίου: Οι μαθητές δίνουν νέα ζωή στα σχολικά τους βιβλία», σύμφωνα με την οποία «φτάνοντας στη λήξη του σχολικού έτους καλούνται όλοι οι μαθητές με την εποπτεία των εκπαιδευτικών, των Διευθυντών των Σχολείων και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, να παραδώσουν τα βιβλία στο σχολείο τους, ιδιαίτερα όσα έχουν διατηρήσει σε καλή κατάσταση.

Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Δ/ντές των Σχολείων και τους Εκπαιδευτικούς, την 6η Ιουνίου 2011, η οποία θα είναι κοινή για την συγκέντρωση των βιβλίων σε όλα τα σχολεία της χώρας, θα πρέπει με όποιες δράσεις μπορούν να αναδείξουν τη σημασία αυτής της προσπάθειας και να κινητοποιήσουν όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να συγκεντρώσουν το μέγιστο αριθμό σχολικών βιβλίων που μπορούν.
Τα βιβλία αυτά θα φυλαχτούν σε κάθε σχολείο, και θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011. Η περίσσεια των βιβλίων που θα δημιουργηθεί θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση των παραγγελιών της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 θα γίνει η βράβευση των σχολείων με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων και η βράβευση της καλύτερης αφίσας.»

Έτσι, ενώ είχε αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο.Σ να στείλει επιστολή προς τις σχολικές μονάδες της Σύμης για να μην πεταχτούν φέτος τα σχολικά βιβλία από τους μαθητές και να προωθηθούν για ανακύκλωση, με χαρά είδαμε ότι μας «πρόλαβε» το υπουργείο. Μακάρι να μη χρειαζόταν ποτέ ομάδες πολιτών να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να γινόταν αυτό πάντα από το κράτος.

Ωστόσο, αν και η Ε.Π.Ο.Σ. πριν ενημερωθεί για τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου είχε στείλει τη δική της επιστολή στο ΕΠΑΛ και στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο, με λύπη πληροφορηθήκαμε από μαθητές του δεύτερου, ότι από το σχολείο τους δεν ενημερώθηκαν ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο! Ελπίζουμε πάντως να έγινε ενημέρωση και οι συγκεκριμένοι μαθητές να μην την έλαβαν για κάποιους λόγους…


Περισσότερες λεπτομέρεις για τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου και τη συνοδευτική επιστολή της Υπουργού Παιδείας, μπορείτε να βρείτε στη διαδικτυακή πύλη καθημερινής ενημέρωσης για την παιδεία:
http://esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13017:ipourgeio-paideias-oi-mathites-epistrefoun-ta-sxolika-biblia&Itemid=1544

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή για τη συμμετοχή της στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έδωσε σε όλους μας την αφορμή να σκεφθούμε ότι κάθε ημέρα οφείλουμε με τις πράξεις μας να φροντίζουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Στην ιστοσελίδα
cleanday.ypeka.gr καταγράφηκαν 175 δράσεις οι οποίες αφορούσαν πρωτοβουλίες σε κάθε μεριά της χώρας. Από το Ρέθυμνο μέχρι τις Πρέσπες και από τη Λέσβο μέχρι τη Ζάκυνθο πολίτες και φορείς έστειλαν ένα μήνυμα δράσης για το περιβάλλον.
Αυτές οι δράσεις αλλά και όλες οι άλλες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν τις επόμενες ημέρες αποδεικνύουν την επιθυμία των πολιτών, ανεξάρτητων φορέων, των Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτείας να δημιουργήσουν συνέργιες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις δράσεις οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα
cleanday.ypeka.gr απολογιστικά συμμετείχαν:
13 περιφέρειες της χώρας
94 Δήμοι,
10 Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών,
45 Σχολεία-εκπαιδευτικά ιδρύματα
111 Σύλλογοι – Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
10 Σχολές Δυτών :
76 Φορείς Δημόσιου Χαρακτήρα / δημόσιες υπηρεσίες
6 ΜΜΕ
5 ιδιωτικοί φορείς/εταιρείες
Οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επισκεφθείτε τη σελίδα
http://www.flickr.com/photos/63848053@N08/ με τις πρώτες φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες δράσεις

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και συμμετοχή "

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση εθελοντών για τον καθαρισμό της παραλίας του Αγ. Αιμιλιανού

Μεθαύριο, Τρίτη 14 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίας του Αγ. Αιμιλιανού με τη συμμετοχή εθελοντών. H Ε.Π.Ο.Σ. καλεί όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, να δηλώσουν συμμετοχή στη Σμαράγδα Πετρίδη (τηλ. 6945502164).
Η μεταφορά προς την παραλία θα γίνει με το καίκι "Ποσειδών".

Θερμή παράκληση: τα παιδιά –εθελοντές να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα!

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Γεφυράκι














Το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου, αφού είχε προηγηθεί ο καθαρισμός της παραλίας του Αι Γιώργη Δυσάλωνα από τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με ζωντανή μουσική και ποτά στο Γεφυράκι στο Γιαλό. Όσοι συμμετείχαν το πρωί στον καθαρισμό, αλλά και πολλοί φίλοι που εργάζονταν ή είχαν άλλες υποχρεώσεις και δεν κατάφεραν να έρθουν, συγκεντρώθηκαν για να μεταφέρουν το μήνυμα του εθελοντισμού και της δράσης για το περιβάλλον.
Την ατμόσφαιρα ζωντάνεψαν με τις μελωδίες τους οι Άγγλοι μουσικοί Mike Harman (κιθάρα, φωνή) και Suzan Williams (φλαόυτο, φωνή) που ζουν στη Σύμη, καθώς και ο Ιορδάνης Αττιτής με το σαξόφωνό του.

5 Ιουνίου 2011 - Ο καθαρισμός της παραλίας του Αι Γιώργη Δυσάλωνα από εθελοντές της Ε.Π.Ο.Σ.

















































Σαράντα περίπου εθελοντές κάθε ηλικίας, Έλληνες και ξένοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης για καθαρισμό των ακτών την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ξεκίνησαν στις 10.30 από το Γιαλό με προορισμό την αγαπημένη παραλία ντόπιων και ξένων, τον Αι Γιώργη Δυσάλωνα. Ο καθαρισμός της παραλίας διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και μαζεύτηκαν 32 σακούλες «γίγας» με κάθε λογής σκουπίδια!

Πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, κονσερβοκούτια, φελιζόλ, σύριγγες, σακουλάκια από σνακς, συσκευασίες φαρμάκων και αντηλιακών, καλαμάκια, σπασμένα γυαλιά κ.α. είχαν «πνίξει» τους θάμνους με τα σκίνα και ήταν πεταμένα κατά μήκος όλης της παραλίας. Χωρίς αμφιβολία, πολλά από αυτά τα είχαν φέρει τα ρεύματα της θάλασσας, αλλά πολλά σίγουρα ήταν απομεινάρια της ανεύθυνης συμπεριφοράς και της έλλειψης παιδείας που διακατέχει αρκετό κόσμο και αφήνει σκουπίδια πίσω του φεύγοντας από μια παραλία.


Λυπηρή διαπίστωση, ότι οι διοργανωτές του 3ημέρου Base Jumping που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Αι Γιώργη, είχαν αφήσει πεταμένα δύο ψυγεία κοντά στο μώλο και μπόλικες συσκευασίες γεμάτες με νερά και αναψυκτικά, επίσης πεταμένες πίσω από τη μάντρα της εκκλησίας. Για του λόγου το αληθές, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Φυσικά, θα ενημερωθεί επίσημα ο Δήμος από την Ε.Π.Ο.Σ., ασχέτως αν οφείλει να το γνωρίζει αφού συμμετείχε ως συνεργάτης στο συγκεκριμένο event.


Η όλη δράση πραγματοποιήθηκε με κέφι και υπευθυνότητα από όλους τους εθελοντές που αφού πρόσφεραν την εργασία τους, μετά κολύμπησαν, έφαγαν και ήπιαν όλοι μαζί σε μια κεφάτη ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο καθαρισμός και σε άλλες παραλίες (πχ. Αγ. Αιμιλιανό, Ταβίρι) αν υπάρξουν συμμετοχές εθελοντών, έστω και λιγότερων σε αριθμό, τις επόμενες εβδομάδες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη Σμαράγδα Πετρίδη.


Θερμές ευχαριστίες στους Λούκα Φρατζαδάκη για τη δωρεάν μεταφορά εθελοντών με τα σκάφη του, τους Μανωλέσκο Γιάννη, Σκιαθίτη Γιώργο και Μανωλέσκο Φιλήμονα που έπραξαν το ίδιο με τις βάρκες τους και συμμετείχαν και στον καθαρισμό, στο ιατρείο Σύμης για την παροχή ιατρικών συμβουλών και φαρμάκων, στα σούπερ μάρκετ Ταχάς, Αφοί Χατζηπέτρου, Εμπορειόν και στο κατάστημα Αφοί Αντωνιάδη για την προσφορά σακουλών και ποτών για τη γιορτή που ακολούθησε το βράδυ στο Γεφυράκι (βλ. επόμενη ανάρτηση), στο Syminet για τις φωτοτυπίες και φυσικά σε όλους τους εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια και αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να καθαρίσουν! Τέλος, στην οικογένεια Κυριακάκη, επιτρόπων του Αι Γιώργη Δυσάλωνα, για τα καφεδάκια, το ουζάκι και όλα τα κεράσματα και πάνω απ’ όλα την καλή παρέα!

Επόμενο ραντεβού την Τρίτη 14 Ιουνίου, για τον καθαρισμό του Αγ. Αιμιλιανού με την ευγενική προσφορά του Γιάννη Γιαννίκου για τη μεταφορά εθελοντών με το καΐκι του «Ποσειδών».