Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κομποστοποίηση … για το παρόν και το μέλλον


Ανάρτηση: Αντωνία Χατζηπέτρου


Η αγωνία των σημερινών ανθρώπων για ένα καθαρό, φυσικό και αρμονικό περιβάλλον όλο και μεγαλώνει। Τα καθημερινά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται γύρω από τις διάφορες τροφές και τα άλλα φυσικά αγαθά, όπως είναι το νερό, ο αέρας, το έδαφος, προβληματίζουν τον άνθρωπο. Ενώ είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι η υγεία και η μακροζωία του ανθρώπου εξαρτώνται από την ποιότητα του φυτικού και ζωικού κόσμου, υπάρχουν ακόμα κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άνθρωποι που επιδοτούν, παράγουν και προωθούν τέτοια προϊόντα φορτισμένα με επικίνδυνες ουσίες για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τα ζωντανά του και τελικά για το σύνολο της κοινωνίας.

Σ’αυτήν την αναγκαστική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι καιρός πια να βρεθεί μια λύση!!!!

Η λύση υπάρχει στη σωστή διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανακύκλωση των οργανικών ουσιών σε μια σταθερή και θρεπτική ουσία που λέγεται «χούμος»। Χούμος είναι η καλά χωνεμένη κοπριά που φτιάχνεται με τη μέθοδο του κομπόστ. Η λέξη κομπόστ προέρχεται από τη λατινική «COMPOSITUM» που σημαίνει επισυνάπτω, συνθέτω, συσσωρεύω.

Για ν’αναφερθώ μόνον στο πρόβλημα των σκουπιδιών από τις κουζίνες των ανθρώπων, η κατάσταση είναι απελπιστική। Κατά μέσον όρο ένα άτομο παράγει γύρω στα 280 kg σκουπίδια το χρόνο, εκτός από τα γυάλινα και τα πλαστικά μπουκάλια και τα μέταλλα. Από τα 280 kg το 40% είναι οργανικές ουσίες που μπορούν να χουμοποιηθούν στο κομπόστ. Επιπλέον, είναι και τα φυτικά υπολείμματα των κήπων, των οπωρώνων και άλλων δενδροειδών. Όμως δυστυχώς οι ουσίες αυτές ρίχνονται στους σκουπιδότοπους, στα ποτάμια, στις θάλασσες, στα δάση και οπουδήποτε στην ύπαιθρο, προσδίδοντας τους μια απαίσια αισθητική εικόνα.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι διαδικασία σχετικά απλή, που δεν απαιτεί μεγάλο χώρο και κόπο. Πρόκειται για βιολογική διαδικασία που βασίζεται στη δράση μικροοργανισμών, οι οποίοι διασπούν τις οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα υλικά που κομποστοποιούνται. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το κομπόστ, προϊόν πλούσιο σε οργανική ουσία και με υψηλό χουμικό περιεχόμενο, η χρήση του οποίου στον κήπο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του κομπόστ είναι:
• Η βελτίωση του εδάφους
• Η αύξηση των θρεπτικών συστατικών και η μείωση των αναγκών λίπανσης
• Η καλύτερη συγκράτηση υγρασίας και η μείωση των αναγκών άρδευσης
• Η παρεμπόδιση της ανάπτυξης ασθενειών των φυτών

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οικιακή κομποστοποίηση είναι:
• Υπολείμματα από λαχανικά, φρούτα, καφέ, τσάι, φλούδες από κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, κάστανα κ.τ.λ.
• Τα υπολείμματα του λαχανόκηπου (τα σκληρά τμήματα των λαχανικών τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια πριν την κομποστοποίηση)
• Τα φύλλα που πέφτουν
• Τα κλαδιά του κλαδέματος των φυτών και του κουρέματος του χλοοτάπητα
• Πριονίδια, ροκανίδια, άχυρα και άλλα ξερόχορτα του κήπου (πρέπει να μπαίνουν στο κομπόστ πάντα με χλωρή μάζα)
• Διάφορα μάλλινα αντικείμενα, τρίχες, στάχτη, μαραμένα λουλούδια, χαρτιά δίχως χρώματα
• Κοπριά από τα ζώα του σταύλου, από τα πουλερικά και από άλλα μικρά κατοικίδια ζώα

Τα υλικά που δεν χρησιμοποιούνται στην οικιακή κομποστοποίηση είναι:
• Ψωμί, δημητριακά, ζύμες
• Όσπρια και ρύζι (μαγειρεμένα ή ωμά)
• Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
• Τσόφλια αυγών
• Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα, πέτσες
• Ψάρια
• Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
• Λάδι και λίπος
• Πέτρες και διάφορα άλλα οικοδομικά υλικά.
• Μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά και χρώματα παντός είδους.
Κατά την κομποστοποίηση απαιτούνται σωστές συνθήκες θερμοκρασίας (40-600C), υγρασίας και αερισμού, για να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί ώστε τα υλικά να αποσυντεθούν και όχι να σαπίσουν.
Τα δοχεία κομποστοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:
• Ένα κυβικό κουτί από σανίδια ή στρογγυλά ξύλα
• Από δικτυωτό σύρμα (σήτα)
• Κτιστό με τούβλα
• Πλαστικά δοχεία (στρογγυλά, εξάγωνα, πολύγωνα)
• Από ανοξείδωτο μέταλλο με ρωγμές ή τρύπες για καλύτερο αερισμό
• Τα παραδοσιακά κοφίνια από λιγερόβεργες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για το θέμα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς»

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή


Το θέμα της κακοποίησης και δηλητηρίασης των ζώων, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει δυστυχώς μακρά ιστορία στη Σύμη, που δε λέει να τελειώσει! Γάτες και σκύλοι, γίνονται κάθε τόσο θύματα διεστραμμένων που ζουν ανάμεσα μας! Όσοι έχουμε κατοικίδια, τρέμει η ψυχή μας καθημερινά, μην τα χάσουμε από το μάτι μας στη διάρκεια της βόλτα τους και τι θα κάνουμε αν τα δούμε – ή τα ξαναδούμε! – να σφαδάζουν από τους πόνους που τους προκαλούν οι φόλες που ρίχνουν εδώ κι εκεί οι ασυνείδητοι φονιάδες τους!
Έχουν φτάσει δε κάποιοι στο σημείο να πυροβολούν γάτες μέσα στις αυλές των σπιτιών τους!!!

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ!

Η Ελληνική Αστυνομία, τους τελευταίους μήνες κι έπειτα από συνεχείς προσπάθειες φιλοζωικών σωματείων, έχει ευαισθητοποιηθεί και δραστηριοποιηθεί προς αυτόν τον τομέα και έχει εκδώσει σχετικές εγκυκλίους προς όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας! Πριν λίγες μέρες, οργάνωσε και σχετική Ημερίδα με αντικείμενο το ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς» , σε συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με το ζήτημα της κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς, που πλήττει τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ημερίδας, αναδείχτηκε ότι απαραίτητο συστατικό για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, των φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, καθώς και η ενεργή κοινωνική συμμετοχή.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ειδικότερα, επιλαμβάνονται στα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες.
Τέλος, σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει (τον Αύγουστο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011) εγκύκλιες διαταγές, προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν κατευθύνσεις για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Πηγή κειμένου: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5048&Itemid=0&lang=

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση για συμμετοχή στο Καρναβάλι με την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης


Η Ε.Π.Ο.Σύμης προσκαλεί ενήλικες και παιδιά να συμμετάσχουν με την ομάδα και το άρμα της στο φετινό Καρναβάλι που θα οργανώσει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύμης, με θέμα την οικολογία και την ανακύκλωση. Η διοργάνωση θα γίνει σε συνεργασία με την Εθελοντική Θεατρική Ομάδα Σύμης που θα παρουσιάσει ένα σύντομο σκετς με το ίδιο θέμα και το τμήμα ζωγραφικής ανηλίκων της Σχολής της Ένωσης Γυναικών Σύμης που θα επιμεληθεί το άρμα της ομάδας.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ: 6977903660 (Νίκος)

Λήξη υποβολής συμμετοχών: 27 Φεβρουαρίου

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η απόφαση του Δ.Σ. για την αίτηση της Ε.Π.Ο.Σ σχετικά με τους κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης



Με ομόφωνη απόφαση ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου, τα αιτήματα που κατέθεσε η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης σχετικά με τους κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αλλά και την επικοινωνία με το Δήμο της Κω για ενημέρωση του πώς διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί τους, που όπως μαθαίνουμε γίνεται με μεγάλη επιτυχία.
Πιο αναλυτικά, η εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., μετά από επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ψαρρό από την Ε.Π.Ο.Σ. περιμένει να σταλεί η αίτηση του Δ.Σ. προς το αρμόδιο υπουργείο για έγκριση μεταφοράς κάδων στο νησί της Σύμης, ώστε να μπορέσει να συνάψει έπειτα τη σχετική σύμβαση.
Επιπλέον, ο Δήμος αποδέχτηκε να έρθει σε επαφή με την Κω για να δει αν μπορεί η Σύμη να ακολουθήσει ένα παρόμοιο με το δικό τους σύστημα ανακύκλωσης ή αν θα πρέπει να εξετάσει τη συνεργασία με τη Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μέσω της οποίας τοποθετούνται οι γνωστοί σε όλους μπλε κάδοι που ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους της χώρας.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

3η συνάντηση Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Ε.Π.Ο.Σ , όπου και ενημερώθηκαν οι παρευρισκόμενοι για τις εξελίξεις σε σχέση με τη συνάντηση με το Δήμαρχο και την αυριανή συζήτηση στο Δ.Σ. για το θέμα των κάδων της ανταποδοτικής.

Για τη συγκεκριμένη συνάντηση, είχε σταλεί ειδική πρόσκληση προς όλες τις διευθύνσεις των σχολείων της Σύμης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση, το διευθυντή και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στη συνάντηση με ιδέες και προτάσεις, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι θα προωθήσουν με κάθε τρόπο τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ε.Π.Ο.Σ. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεν έστειλαν αντιπροσώπους. Ελπίζουμε όμως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον…

Στη συνάντηση, αποφασίστηκε α)να συμμετάσχει η Ε.Π.Ο.Σ στο καρναβάλι με δικό της άρμα και θέμα φυσικά την ανακύκλωση και β)να γίνει προσέγγιση σε όλους τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ του νησιού μέσω ενός ερωτηματολογίου που θα κληθούν να απαντήσουν και να δηλώσουν κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας στα καταστήματά τους και να πωλούν οικολογικές τσάντες πολλαπλής χρήσης, αλλά και βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα ανακοινωθεί σύντομα μέσω του μπλογκ και έντυπων ανακοινώσεων σε διάφορα σημεία της Σύμης.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Ε.Π.Ο.Σ. με το Δήμαρχο Σύμης


Το Δήμαρχο Σύμης, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου μέλη της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης για να συζητήσουν μαζί του το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί και να καταθέσουν γραπτή αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να εγκατασταθούν κάδοι ανακύκλωσης για όλα τα υλικά στο νησί και όχι μόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές που έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Ε.Π.Ο.Σ. οι Σεβαστή Νικόλη, Ian και Lynne Haycox, Νίκος Ψαρρός και Ειρήνη Γαζή, ενώ εκτός από το Δήμαρχο παρόντες ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μιχάλης Τσαβαρής και Ειρήνη Σεμερτζάκη (οι οποίοι συμμετείχαν και στη συνάντηση της Ε.Π.Ο.Σ).

Η όλη συζήτηση ήταν εποικοδομητική, η δε στάση του Δημάρχου για τα ζητήματα που έθεσε η Ε.Π.Ο.Σ. θετική, ενώ έμφαση δόθηκε από τη μεριά του στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Τα μέλη της Ε.Π.Ο.Σ. ζήτησαν από το Δήμαρχο να ορίσει ένα μέλος του Δ.Σ. υπεύθυνο για να βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με την ομάδα για τα θέματα της ανακύκλωσης και αποφασίστηκε να είναι η υπεύθυνη καθαριότητας του δήμου, κ. Ειρήνη Σεμερτζάκη.

Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουμε αν θα επιτευχθεί ο στόχος για συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία που μπορεί να στείλει κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης (βλ. φωτο) στη Σύμη! Μετά από συνομιλίες που είχε ο Νίκος Ψαρρός από την Ε.Π.Ο.Σ. με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., πήρε τη διαβεβαίωση ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά είναι θέμα υπουργείου για να προχωρήσει. Την Τρίτη που έρχεται, το Δ.Σ. θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα για να το εγκρίνει και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Νεότερα λοιπόν, από Τρίτη…

"We had fun!!!" - "Το διασκεδάσαμε!!!"


Ανάρτηση: Ian Haycox






On Sunday 30-01-11 the young people’s art group had the first session of several planned classes on the theme of recycling.
Alex Hill from the EPOSymis came and spoke about the issues involved and had made a (re-cycled) model of Symi and some of the areas the EPO had talked about. This was an excellent visual aid and soon got the young students talking and, more importantly, thinking.
The visual work they started was on the theme of growth. The growth of the re-cycling idea on Symi and the growth of this idea in the receptive minds of the young people.
The lines of growth in the large drawing that we made were interpreted as a map, not so much of our town but of the points where re-cycling could be best achieved.
The adults present certainly agreed that young minds are a great resourse to help tackle this important issue.

And we had fun!!!
More to follow!!!

Ian Haycox, Art class teacher

Την Κυριακή 30-01-11, το τμήμα εικαστικών ανηλίκων, έκανε το πρώτο από μια σειρά προγραμματισμένων μαθημάτων πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης.
Η Alex Hill από την Ε.Π.Ο.Σύμης ήρθε και μίλησε για τα σχετικά ζητήματα και είχε κάνει ένα σχέδιο της Σύμης από ανακυκλώσιμα υλικά που έδειχνε μερικά από τα θέματα για τα οποία είχε συζητήσει η Ε.Π.Ο.Σ. Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε μια εξαιρετική οπτική βοήθεια και σύντομα έκανε τα μικρά παιδιά να μιλούν και το σημαντικότερο, να σκεφτούν.
Το εικαστικό έργο που ξεκίνησαν να φτιάχνουν ήταν πάνω στο θέμα της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης της ιδέας της ανακύκλωσης στη Σύμη και της ανάπτυξης αυτής της ιδέας στα δεκτικά μυαλά των νέων ανθρώπων.
Οι γραμμές ανάπτυξης στο μεγάλο σχέδιο που κάναμε, ερμηνεύτηκαν έπειτα ως χάρτης, όχι τόσο της πόλης μας, αλλά των σημείων απ’ όπου η ανακύκλωση θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα.
Οι ενήλικες που ήταν παρόντες, σίγουρα συμφώνησαν ότι τα νεαρά μυαλά αποτελούν μεγάλη πηγή βοήθειας στην αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος.

Το διασκεδάσαμε!!!
Και θ’ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια!!!

Ian Haycox – Δάσκαλος εικαστικών

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εξοικονόμηση νερού: ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων


Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός



Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση νερού: ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων» είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της ΑΚΤΗ (Κέντρο Μελετών και Έρευνας) που ξεκίνησε το 2005. Μέχρι το τέλος του 2007 είχαν συμμετάσχει στις ενημερωτικές παρουσιάσεις και τις πρακτικές δράσεις περισσότεροι από 5000 μαθητές από 102 σχολεία σε οκτώ περιοχές της χώρας. Το Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού συνεχίστηκε την περίοδο 2008-2010.

Από τη σελίδα αυτή, μπορούν όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να «κατεβάσουν» το πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο «Εξοικονόμηση Νερού»:
http://www.watersave.gr/site/content/view/39/46/

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι διαθέσιμο ελεύθερα αποκλειστικά για χρήση από την εκπαιδευτική κοινότητα και για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς.

«ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο


Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Δράση για το Κλίμα! Οι μαθητές ενσωματώνουν στην καθημερινότητα τους δράσεις για την προστασία του κλίματος

Το πρόγραμμα «Δράση για το κλίμα!» του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αποτελεί μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.
Το εκπαιδευτικό πακέτο «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» έχει σχεδιαστεί και συγκροτηθεί με βάση τις κύριες αρχές που διέπουν τη θεωρία και τη μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το πακέτο περιλαμβάνει Φύλλα Εργασίας και Φύλλα Πληροφοριών για τους μαθητές και Ενημερωτικό Υλικό για τους Εκπαιδευτικούς.

Από τη σελίδα αυτή, μπορούν όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να “κατεβάσουν” το πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο “Δράση για το Κλίμα”:
http://www.climateaction.gr/site/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1/

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι διαθέσιμο για χρήση με αναφορά στη πηγή, επιφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς.