Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Με θέμα την ανακύκλωση στα μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά της Ένωσης Γυναικών Σύμης...

Μετά από πρόσκληση του εικαστικού Ian Haycox που διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες στα μαθήματα που διοργανώνει η Ένωση Γυναικών Σύμης, τόσο ο ίδιος όσο και η Alex Hill (και οι δύο συμμετέχουν στην Ε.Π.Ο.Σ.) μίλησαν στο τμήμα των παιδιών, στο μάθημα της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, για την ανακύκλωση και με τη χρήση διαφόρων υλικών, τα ενέπνευσαν να φτιάξουν σχετικά έργα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το μάθημα και ήδη αποφάσισαν να έχουν ετοιμάσει για το επόμενο από μία αφίσα με θέμα την ανακύκλωση!






















Οικιακή κομποστοποίηση: τι είναι – πώς γίνεται

Ανάρτηση: Μαρία Τσαβαρή


Ενημερωτικό βίντεο για την οικιακή κομποστοποίηση:




…και να πώς κατασκεύασε έναν κομποστοποιητή η περιβαλλοντική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης:


Όλοι πρέπει να ενσωματώσουμε στις επιλογές μας την κλιματική διάσταση

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός


Ανακοίνωση της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων – Πράσινων

Όλοι, κεντρικό κράτος, περιφέρεια, δήμοι, επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει πλέον να ενσωματώσουμε στις επιλογές μας την κλιματική διάσταση.

Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται οι φόβοι και τα επιστημονικά συμπεράσματα που δείχνουν ότι και η περιοχή της Δωδεκανήσου θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι, έντονες βροχοπτώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ερημοποίησης των νησιών αλλά και διάβρωση των ακτών λόγω ανόδου της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας είναι γεγονότα που ήδη βιώνουμε.
Στις 18/9/2010 οι Οικολόγοι- Πράσινοι οργάνωσαν ημερίδες στη Ρόδο και Κω όπου έγκριτοι επιστήμονες είχαν παρουσιάσει στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Ν. Αιγαίο. Τα φαινόμενα αυτά είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ζωή όλων μας στα νησιά του Αιγαίου. Για μας είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:
1. Η πολιτεία να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα γεγονότα αυτά που επιβεβαιώνουν όλες τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Πιο συγκεκριμένα,
• Να προχωρήσει στη θωράκιση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών με έργα υποδομής
• Να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αποζημίωση όσων πλήττονται από αυτήν.
• Να υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή και θα βοηθά στην αντιμετώπιση της.
2. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξειδικεύσει τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν στην περιφέρεια μας για την προστασία των Νησιών και των Νησιωτών.
3. Να προσπαθήσουμε όλοι με τις ενέργειές μας να αναστρέψουμε την πορεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που να εμποδίζει την επέκταση του, προσβλέποντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά μας όσο και για τον πλανήτη μας γενικότερα.
Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του κλίματος που αλλάζει. Μπορούμε έστω και τώρα να μετριάσουμε την ένταση της κλιματικής αλλαγής αν λάβουμε μέτρα σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για την ανατροπή του κλίματος. Αλλά είναι δεδομένο πλέον ότι το κλίμα αλλάζει και χρειάζεται να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για το πως θα περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς (οικονομία, τουρισμός, κοινωνία, περιβάλλον, καθημερινότητα). Ασφαλώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις υποδομές στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αφού σήμερα δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα (πλημμύρες, πυρκαγιές, ανεμοστρόβιλοι, άνοδος στάθμης θάλασσας κα).

Ρόδος, 28/1/2011

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανακύκλωση, ένας θησαυρός στα σκουπίδια

Ανάρτηση: Μαρία Τσαβαρή


Ένα ενημερωτικό βίντεο για την ανακύκλωση από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου:





Κι ακόμη ένα βιντεάκι με μήνυμα ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟ



Ανακοίνωση της ΤΠΚΔ των Οικολόγων Πράσινων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα Δωδεκάνησα

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός


Ανακοίνωση της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων – Πράσινων

Με αφορμή τα πρωτοφανή για την περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα, η Τοπική Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται οι φόβοι και τα επιστημονικά συμπεράσματα που δείχνουν ότι και η περιοχή της Δωδεκανήσου θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι, έντονες βροχοπτώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ερημοποίησης των νησιών αλλά και διάβρωση των ακτών λόγω ανόδου της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας είναι στοιχεία που ήδη βιώνουμε.
Τα φαινόμενα αυτά είναι όμως ταυτόχρονα και προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ζωή όλων μας στα νησιά του Αιγαίου. Για μας είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:
1. Η πολιτεία να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα γεγονότα αυτά που επιβεβαιώνουν όλες τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Να προχωρήσει στη θωράκιση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών με έργα υποδομής καθώς και με τη δημιουργία ενός ταμείου για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο που θα αφορά την αναγνώριση, την αντιμετώπιση αλλά και την αποζημίωση όσων πλήττονται από αυτά τα φαινόμενα.
2. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξειδικεύσει τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν στο Νότιο Αιγαίο για την προστασία των Νησιών και των Νησιωτών.
3. Να προσπαθήσουμε όλοι με τις ενέργειές μας να αναστρέψουμε την πορεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που να εμποδίζει την επέκταση του προσβλέποντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά μας όσο και για τον πλανήτη μας γενικότερα.

Ρόδος, 27/1/2011

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με την ανακύκλωση, αλλά γενικότερα με την ποιότητα της ζωής μας στο νησί!
Είναι ανακοίνωση από τον Οικολογικό Άνεμο:

Κατ' αρχή θετική, αν δεν μείνει μόνο στις μελέτες και στα λόγια, θεωρούν ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου και ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Β. Αιγαίου την εξαγγελία της υφυπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδας Τσουρή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις άγονες γραμμές. Βέβαια από τα λόγια μέχρι την εφαρμογή στην πράξη μπορεί να υπάρξει τεράστια απόσταση. Επίσης, το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να απασχολήσει στο επόμενο διάστημα την ελληνική πολιτική για το νησιωτικό χώρο για όλα τα νησιά και όχι μόνο για τα νησιά των άγονων γραμμών. Παράλληλα, το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί ένα υποσύνολο της πολιτικής για τη νησιωτικότητα που θα πρέπει να συγκροτήσει η ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ με στόχο το χρηματοδοτικό μέσο που θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ, το 2014, να περιέχει συγκροτημένη πολιτική για τη νησιωτικότητα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην ελληνική ακτοπλοΐα, με έμφαση στα δρομολόγια άγονων γραμμών και το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας θα επιλέξει μεταξύ τριών ελληνικών εταιρειών για να κοστολογήσει ξεχωριστά κάθε άγονη γραμμή.

Σε κοινή δήλωσή τους ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. Αιγαίου, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Β. Αιγαίου, τόνισαν σχετικά:
«Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να προωθήσει μια δίκαια πολιτική στα θέματα των συγκοινωνιών και των συνδέσεων των νησιών μεταξύ τους και με τα σημαντικά λιμάνια της χώρας. Είναι κατ΄ αρχή θετική η εξαγγελία ότι κάτι πρόκειται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων, με την προώθηση του μεταφορικού ισοδυνάμου στις άγονες γραμμές. Σημασία, βέβαια, έχει και το πώς εννοεί η κυβέρνηση το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, πώς σκέφτεται να το εφαρμόσει, σε ποιες περιπτώσεις και πότε. Επίσης, πώς εντάσσει το μεταφορικό ισοδύναμο στην ευρύτερη πολιτική για τη νησιωτικότητα που έχει κάθε συμφέρον να συγκροτήσει και να προωθήσει προς την ΕΕ. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίσει μόνη της για αυτά. Επειδή τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικές Περιφέρειες, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου πρέπει να απαιτήσουν να συμμετάσχουν από την αρχή, με εξουσιοδοτημένους εκπρόσωπους των Περιφερειακών Συμβουλίων, στις προδιαγραφές και στα σενάρια που θα εξετάσουν οι μελετητές αλλά και να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επεξεργασία των τελικών αποφάσεων. Εξάλλου, οι μεταφορές δεν μπορεί παρά να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομία και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να υπάρξει στο Αιγαίο αλλά και να συμπλέουν με τις συνολικότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές που απαιτούνται έτσι ώστε οι νησιώτες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ποιότητα ζωής που πρέπει να έχει ένας ευρωπαίος πολίτης ανεξαρτήτως που ζει, στο ίδιο κόστος. Ως παρατάξεις θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ανεξαρτήτως τι θα κάνουν οι Περιφέρειες μας, θα συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευση και θα μεταφέρουμε θετικές εμπειρίες από άλλες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης».

Πληροφορίες: Ν. Χρυσόγελος, 6936672882. Η. Γιαννίρης, 6974185330

Πηγή: www.oikoanemos.wordpress.com

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Η ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Για άλλη μια φορά το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 20:30, οι Έλληνες, πρωταγωνιστούμε εκ νέου στην Ώρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας το δικό μας στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος.

Για να δούμε τι θα γίνει στο νησί μας. Ο δήμος μας θα συμμετάσχει? Θα κάνει ότι μπορεί για να προσφέρουμε και μεις ένα λιθαράκι σ αυτή τη προσπάθεια?


ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.earthhour.org/
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=4Mxjbip6y04&feature=player_embedded

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

2η συνάντηση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης









Με προσέλευση νέων ατόμων πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, 23 Ιανουαρίου, η δεύτερη συνάντηση της Ε.Π.Ο.Σύμης στο Συνεδριακό Κέντρο. Η παρουσία τόσο παιδιών, όσο και πέντε Δημοτικών Συμβούλων, έκανε την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μαρτυρά πόσο φλέγον είναι το ζήτημα της ανακύκλωσης και πόσο αναγκαίο πλέον για τη Σύμη.
Ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που είχαν αναλάβει στην πρώτη συνάντηση κάποια μέλη γύρω από διάφορες μορφές ανακύκλωσης: λαμπτήρες, ελαστικά, ανταποδοτική ανακύκλωση κ.α.
Αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνάντηση – σε δύο εβδομάδες – να παραδώσει αντιπροσωπεία της ομάδας γραπτή αίτηση στο Δ.Σ. για συνεργασία του Δήμου Σύμης με τις αρμόδιες εταιρείες για τους διάφορους κάδους ανακύκλωσης, καθώς και να συναντηθεί με το Δήμαρχο, αλλά και καταστηματάρχες του νησιού που πωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να τους ενημερώσουν και να τους ρωτήσουν αν είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν τέτοιους κάδους στα καταστήματά τους.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

“Δεν είναι παραμύθι.”

κ.Ευαισθητίδης vs κ.Αδιαφόρογλου

Δείτε το microsite http://www.deneinaiparamithi.gr/ της εταιρίας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. που απέσπασε στα Εrmis Awards 2010 - το κορυφαίο γεγονός του κλάδου της διαφήμισης και της επικοινωνίας - το βραβείο Εrmis Gold στην ενότητα Web - κατηγορία Websites.
Πρόκειται για ένα διαδραστικό παραμύθι με cartoon χαρακτήρες, που σκοπό έχει να μας γνωρίσει τον κόσμο της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο κ.Ευαισθητίδης που μυεί το γείτονά του κ.Αδιαφόρογλου στην πρακτική της ανακύκλωσης...
Σύντομα, θα πρέπει να αποφασίσουμε και όσοι ζούμε στη Σύμη, με ποιον από τους δύο πρωταγωνιστές θα επιλέξουμε να ταυτιστούμε, αφού ο Δήμος έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών με την αρμόδια εταιρεία και είναι ζήτημα χρόνου να βρίσκουμε στο νησί τον απαραίτητο κάδο!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.electrocycle.gr/new/index.php?option=com_content&view=article&id=204:rmis-gold-microsite-l-r-&catid=1:latest&Itemid=124

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η πράσινη πρόταση στο Ν. Αιγαίο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή



(Φωτογραφία από τη χωματερή της Σύμης)

Ενδιαφέρον άρθρο, από τα http://oikologicarodiaka.blogspot.com
που μας δίνει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στη Ρόδο ενώ παράλληλα, διαβάζουμε τις προτάσεις της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από συνέντευξη του προέδρου της
κ. Φίλιππου Κυρκίτσου στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12/9/2009:

Τέσσερις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace, WWF Ελλάς) προτείνουν μείωση 85%-90% των απορριμμάτων που πάνε για ταφή με ταυτόχρονη δημιουργία 11.000 νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης.

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την πιο αποδεκτή πρόταση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η καύση που έχει προταθεί ιδιαίτερα για το νησί μας.

Από την άλλη πλευρά η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και σε ακόμα πιο χαμηλά στο νησί μας. Στη Ρόδο σήμερα ανακυκλώνονται μόνο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την εταιρεία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» και τη ΔΕΚΡ και τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, τα λάστιχα των αυτοκινήτων από την εταιρεία eco-elastica Α.Ε, το γυαλί από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τη ΔΕΚΡ και οι μπαταρίες από την εταιρεία ΑΦΗΣ.
Η πρόταση για μια πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων βασίζεται κυρίως στο τρίπτυχο

- Μείωση της παραγωγής απορριμμάτων με πολιτικές πρόληψης όπως κατάλληλη ενημέρωση, δημοτική και οικιακή κομποστοποίηση και άλλα μέσα (π.χ. τέλος εγγυοδοσίας σε κάποιες συσκευασίες, ενθάρρυνση επαναχρησιμοποίησης υλικών, δημοτικά κέντρα πώλησης μεταχειρισμένων, κ.ά.)
- Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, ένας για χαρτί, ένας για οργανικά απόβλητα, ένας για τα άλλα ανακυκλώσιμα όπως αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί και ένας για τα υπόλοιπα απορρίμματα
- Δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για τα ΑΕΚΚ (μπάζα), το έντυπο χαρτί, τα έπιπλα, το ρουχισμό, την υπόδηση και τα στρώματα, τα επικίνδυνα οικιακά, τα λάδια της κουζίνας, τα φάρμακα κ.ά.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η καύση όπως και οι άλλες σκληρές μέθοδοι είναι επικίνδυνες, πανάκριβες αλλά και οικονομικά ασύμφορες. Η καύση για παράδειγμα, εκπέμπει τοξικές ουσίες, έχει επικίνδυνα υπολείμματα, προκαλεί προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους σε αυτή αλλά και στις περιοχές που γειτνιάζουν, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, σπαταλά ενέργεια, συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν έχει τα κοινωνικά οφέλη που έχει η πράσινη διαχείριση. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι τεχνολογίες πλάσματος.

Η πράσινη πρόταση στο Ν. Αιγαίο

Στο Ν. Αιγαίο μια πράσινη πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

-Μονάδες κομποστοποίησης
-Οικιακή κομποστοποίηση
-Διαλογή στην πηγή -ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) ή Δημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης
-Κέντρα Εναλλακτικής Διαχείρισης επίπλων, ρούχων και στρωμάτων
-Μονάδες Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ δηλαδή μπάζα)
-Εναλλακτική Διαχείριση Έντυπου Χαρτιού
-Εναλλακτική Διαχείριση Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων


Τα παραπάνω θεωρούνται εφικτά, έχουν λειτουργήσει σε άλλες περιοχές και θα έχουν αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα μιας που εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν πάνω από 1.500 νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ν. Αιγαίο.

Πηγή:
• Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
• Εφημερίδα Καθημερινή 12/9/2009, συνέντευξη του ίδιου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι γιορτές μπορεί να είναι κάτι πολύ ωραιότερο από ένα πανηγύρι καταναλωτισμού και τηλεοπτικής διαφήμισης



Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τη Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τις γιορτές, τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα παιδιά:

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η χαρά των παιδιών για αυτές γίνεται ατυχώς αφορμή για βίαιη αλλοτρίωση του παιδικού τους κόσμου. Η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και η διάθεση να τους προσφέρουν ένα δώρο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι οι γιορτές έχουν μετατραπεί σε πανηγύρι καταναλωτισμού και διαρκούς προβολής αρνητικών καταναλωτικών προτύπων. Η τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς περιορισμούς σφυροκοπάει αδιάκοπα τα παιδικά βλέμματα και τις ψυχές τους, για να γεμίσουν τα παιδικά δωμάτια με πλαστικά κουτιά και αντικείμενα που σε λίγο θα τα βρούμε πάλι στο σκουπιδοτενεκέ και στις χωματερές.
Η τηλεοπτική διαφήμιση στοχεύει ειδικά στα παιδιά, γιατί είναι καταναλωτές « 3 σε 1»:
• Διαθέτουν χαρτζιλίκι, άρα καταναλώνουν.
• Επηρεάζουν τις αποφάσεις της οικογένειας για τις αγορές.
• Είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές.
Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει προσβλητική και βίαιη την ένταξη των παιδιών στην καταναλωτική κοινωνία μέσω της παραπλάνησης. Καταδικάζει ως ισοδύναμη της παιδικής εργασίας την εμφάνιση παιδιών σε διαφημίσεις. Η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να επιτρέπεται να κυριαρχούν στο χώρο της τηλεόρασης, που εισβάλλει στα σπίτια μας χωρίς να υπόκειται σε σχεδόν κανέναν έλεγχο.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Γ.Γ. Προστασίας του Καταναλωτή με στόχους:
• Την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται συστηματικά, ώστε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Διαφημίσεις για είδη που απευθύνονται σε παιδιά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6 το πρωί.
• Την απαγόρευση συμμετοχής παιδιών έως 16 ετών σε διαφημίσεις κάθε είδους
• Την υποστήριξη, μέσω της εκπαίδευσης, των προτύπων που αναπτύσσουν την επικοινωνία και την οικολογική συνείδηση των παιδιών
Η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας!


Πηγή κειμένου: Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1632:2010-12-21-11-17-36&catid=13:edjucation&Itemid=29